Dags för selfie.

Dags för selfie.

Det tog ett tag att bli ”starstruck”, alltså bländad av att träffa en berömd person. Igår var fotbollsdomaren och IFK:aren Jonas Eriksson på besök i hemstan för att föreläsa på LTU och gymnasiet. Inte förrns efteråt slog det mig att han emellanåt faktiskt jobbar med Messi och Ronaldo framför något tiotusental åskådare som alla har åsikter om hur han utför arbetet. Ja och alla som ser matcherna på teve såklart.

 

En bärande del i föreläsningen på gymnasiet var alla spelares likhet inför regelboken. Det må vara någon av de stora i Champions League-lagen eller någon mindre berömd fotbollsarbetare på lägre nivå – de ska alla följa samma regler. Och som domare kan det även vara lätt att skaffa sig fördomar. Förutfattade meningar som alla har om vissa spelare som snacksaliga eller att de ägnar sig åt att filma är fördomar som även domare kan ha och Eriksson refererar till hur det var tidigt i domarkarriären. Då kunde han uppmanas av domarkollegor inför distriktsseriematcher i Norrbotten att ha koll på vissa spelare. De spelarna fick inte ens chansen att göra rätt på grund av de fördomarna.

 Att springa ut på plan inför tiotusentals åskådare är roligt. Och han illustrerar det med en bild på när han springer ut på plan inför 65 000 åskådare i VM med ett stort leende. Då gäller det som domare att stå upp mot trycket. Och vara säker på sin sak och känna sig trygg med att han gör rätt bedömning. Stå emot grupptrycket helt enkelt. Att man kan göra fel som domare är självklart och då menar Jonas Eriksson att det är bra att kunna erkänna sina misstag. Domare Eriksson började döma när han var tolv år. Och att börja döma är något han rekommenderar unga spelare, inte minst för att det ger koll på fotbollens regler.

 Föreläsningen krockade i tid med en manifestation för utvisningshotade ensamkommande ungdomar och att många ungdomar valde att gå på det istället för föredraget har Jonas Eriksson förståelse för liksom nog de flesta andra på plats. IFK Luleå 3, ett lag till större delen bestående av just ensamkommande ungdomar var dock representerat av bl a lagkaptenen. Jonas Eriksson känner stor sympati för den verksamheten just för synsättet att på planen är det så själklart att vi är likar och fotbollen därför har sådan fantastiskt stor chans att bidra till folks integration. Vi kommer få anledning att återkomma till Jonas Erikssons engagemang för dessa lirare.

327 allsvenska matcher, över 170 internationella och 41 a-landskamper står på meritlistan. Det ger nog självkänsla till att inte bli så bländad av de stora stjärnorna. Men det började i Norrbotten och jag hoppas på ytterligare besök med samma föredrag. Då med någon ytterligare match på meritlistan får man anta.

/Roland Aspviken

Kommentarer inaktiverade.