De lag som utgör IFK Luleå Akademi är U16, U17 och U19 och lagen i Unga IFK. Ansvarig för akademin är Fredrik Waara. Kontakt kan ske via e-post: fredrik.waara@ifklulea.se

IFK Luleå Akademi är dock inte enbart lagen utan utgör en benämning på en grundtanke om föreningens utbildning av unga spelare och ledare.

Vision och målsättning för IFK Luleå Akademi
IFK Luleå ska bedriva en rolig och utvecklande fotbollsträning för våra spelare 6 – 19 år. En röd tråd för alla åldrar är att vi jobbar med ett bra passningsspel och funktionell teknik. Varje år så har föreningen som mål att 20 % av seniortruppen ska komma från vår akademiverksamhet.

Ungdomssatsning mot eliten
Vår ambition är hög, vi vill utveckla länets fotboll tillsammans med våra vänner i övriga klubbar i regionen, men även med NEF(Norrlands Elitfotboll). Vi vill göra det med ett fokuserat arbete på att förädla länets talanger för att utifrån det arbetet realisera en elitsatsning för att etablera länets fotboll högre upp i seriesystemet.
Vi kommer att fortsätta arbeta med etableringen av vår fotbollsakademi på ungdomssidan där kärnan är en stark ledarkompetens som ska hjälpa fler talanger att ta ytterligare ett steg med målsättningen att etablera IFK Luleå bland toppskiktet i svensk juniorfotboll.
Detta skall komma alla klubbar till del, men också göra det möjligt för fler talanger att utvecklas här hemma och tillsammans med oss göra en resa uppåt för att på allvar utmana en etablering i Svensk Elitfotboll (Superettan).

Sprida kunskapen
Utöver utbildningen av våra egna spelare så vill IFK Luleå ta ett större ansvar för utvecklingen av unga fotbollsspelare Luleå och Norrbotten. Vi har stora förhoppningar om att skapa goda kontakter med spelare och ledare inom övriga föreningar. Detta görs främst genom att vi arrangerar olika utbildningar under året som erbjuds till alla fotbollsspelare runt om i länet.

Nuläget
Dags datum så har vi ungefär 260 spelare, (flickor och pojkar) i vår ungdomsverksamhet. Utöver detta så har vi årligen utbildningar för spelare i andra klubbar i regionen, en uppskattad siffra så blir antalalet på ett år ca 250 spelare utifrån som får utbildning av IFK Luleås Akademi.

Framtid
Då vi är inne i en stor utvecklingsprocess så kommer klubben ta steg och vara klubben som driver utvecklingen av fotbollen framåt i regionen. Målet för 2017 är att vi ska ha 350 spelare i vår ungdomsverksamhet, och vi ska årligen utbilda ungefär 300 spelare runt om i regionen.