IFK Luleå vs Vasalunds IF

vs
2014-05-25
Resultat: 1 - 2

Matchrapport

Den tunga tiden fortsätter i och med förlusten mot Vasalund på hemmaplan med 2-1. Det kändes som att Vasalund gjorde två mål på en målchans medans vi missade allt utom vår sista målchans på övertid som Kallay satte dit.

Första halvlek hoppades man att vi skulle ta tag i matchen. Men det var Vasalund som öppnade bäst och även om vi kom igen och spelade en helt jämn halvlek med Vasalund kändes vi ändå som att vi var stela i vårt spel och väldigt låsta i våra positioner. Oftast spelade vi i sidled eller bakåt och hotade inte alls Vasalunds backlinje. En enda målchans skapade vi i första halvlek och det var då Daniel Andersson kom igenom och försökte lobba, men lobben blev lite för lös och målvakten tog hand om den.

Vasalund skapade heller ingenting utan det var en hädelsefattig historia till slutskedet. Då kom Vasalund igenom på sin högerkant och hittade sin ytter bakom en något ovaksam IFK-backlinje. Vasalundspelarens avslut seglade i en båge över Malik in i mål. Ett avslut med kvalité helt enkelt. 1-0 till Vasalund och man började fundera på andra halvlek då vi släpper in ett mål som inte får ske. En Vasalundspelare står stilla med bollen nere på kortlinjen. Vi är otroligt passiva i försvarsspelet och låter honom slå inlägget. Från 0,5 graders vinkel seglar inlägget på ett ofattbart sätt in i bortre gaveln. Möjligen var en forward på bollen men det går inte att använda sig av annat än Chelseatränarens Mourinhos ord:

Det var inte ett mål, det var ett skämt.

bild kopia

0-2 i halvlek där det borde ha varit 0-0 kändes smått hopplöst och Vasalund hade fått matchen precis dit dom ville istället för att vi som hemmalag skulle driva matchen var nu Djordjic (bilden) och hans Vasalund i en bekväm sits.

Andra halvleks inledning gav inte mycket mer till hopp, men sista 25-30 minuterna var vi bra. Tyvärr visade sig att uppförsbacken var för lång men nu började vi trycka på med ett mer direkt spel. Inte så att vi bara matade långbollar men vi passade bollen framåt samtidigt som vi började ta löpningar. Chanser skapades och Vasalund sattes under tryck. Men chanser missades också och det kändes hopplöst att ens få in en enda boll i mål. Till sist, på övertid, drog dock Kallay på en rejäl halvvolley som satt som en smack i nät. Kort efteråt blåste domaren av matchen.

_DSC3633

Att stå och vagga runt bollen helt utan hot som vi gör under matchens första timme håller inte, särskilt inte hemma på Skogsvallen. I första halvlek blir vi väldigt baktunga. Vi hade en hel del spelare på egen planhalva men då vi kommer upp och närmar oss sista tredjedelen blir det mest ”lycka-till-anfall” med 2 eller max 3 spelare med i anfallet. Kontentan blir att vi känns väldigt trubbiga med få spelare fråmåt och många där bak, där vi dessutom i många fall inte heller hinner fram på andrabollarna för att behålla anfallet.

I andra blir vi mycket spetsigare, särskilt sista 25-30 då vi sätter upp en helt annan fart. Vi tar bort det bekväma och spelar bollen framåt, vi utmanar och kommer runt på kanterna. Vi hade kunnat vara ännu mer distinkta då inläggen kommer men vi skapar helt annat tryck jämfört med i första. Nu var det en sån dag då vi missade alla chanser (utom en) samtidigt som vi släppte in ett tokbilligt mål. Då blir det svårt att vinna matcher, men förhoppningsvis kan vi gå vidare från andra halvlek och sätta upp samma fart redan från start i kommande matcher.

Det var trots allt glädjande att se att hur vi inte gav upp utan verkligen gav det en chans i andra halvlek.

Första kan vi glömma och ännu en sak som måste bli mycket bättre är inställningen på våra offensiva hörnor. Vi skapade en massa hörnor men var inte i närheten av en farlig målchans trots flera duktiga huvudspelare. Där måste det finnas några mål att hämta känns det som.

I övrigt gäller det inte att tycka synd om sig själv nu. Istället försöka ta sig ur den tunga perioden med hårt, hårt jobb. Det kommer att krävas i denna jämna serie.

Uppställning

vs
vs
vs
vs Mål
vs
vs
vs
vs
vs
18. Emil Johansson
vs

Ersättare

2. Anton Andersson
vs
vs
vs
vs
vs