Foto: Roland Aspviken

Andra året i division 3 för IFK Luleå Akademi

IFK Luleå har i många år haft ett lag i division 4. Man har inte kunnat avancera i tabellsystemet då regler sätter stopp för detta. År 2022 bildades därför en ny förening, som heter IFK Luleå Akademi, där man hade målsättningen att avancera till division 3.

Det hela gick snabbare än väntat då man fick en gratisplats inför 2022 då andra lag tackat nej. Dåvarande pojkar 16/17 med spel i de nationella serierna P16 och P17 tog sig även an division 3, med hjälp av de yngre spelarna i division 2-truppen.

Jamen hur gick det då? Ja, efter en lite trög start med ovana från seniorfotboll – betänk att laget bestod av tonåringar utan tidigare erfarenhet av seniorfotboll – jobbade man snabbt in sig, och slutade på en tredje plats i tabellen.

Nu är det dags för andra året och träningsmatcherna är i full gång.
Laget tränas av huvudtränare Per Nyström Jensen, assisterande tränarna Ingemar Lindehag och Ihab Odeh samt fystränare Pierre Malm och målvaktstränare Anders Larsson.

Per Nyström Jensen, huvudtränare för div 3-truppen, hur ser det ut i truppen?

-Laget består huvudsakligen av spelare födda 2005-2006, där vi även fått in några nya spelare från andra föreningar med ambitioner för sin fotboll. I princip samtliga av våra 22+2 spelare i truppen har även fotbollsutbildning på NIU eller i Norrbottens länslag, vilket gör det till en fantastisk träningsgrupp där alla är hängivna och drömmer stort. Detta innebär också att vi har en stor konkurrenssituation. Denna konkurrens är också en del i förberedelserna inför en förhoppningsvis framtida elitkarriär – det kommer nämligen krävas att man kan hantera en konkurrens med mental styrka, beslutsamhet och tålamod.

Vad tar ni med er från ifjol?

-Vi tar med oss ett stärkt självförtroende där vi vet att vår högstanivå innebär att vi kan vinna mot samtliga lag, men vi vet också att vår egen standard och lägsta nivå ständigt måste lyftas. Egentligen skulle jag nog vilja säga att vår högstanivå måste lyftas i större omfattning än vår lägstanivå, och eftersom målet är att utbilda framtida seniorspelare för IFK Luleå och lag högre upp, så måste självklart högstanivån förflyttas kraftigt under en säsong. Vi tar även med oss att vi kan kontrollera och diktera matchbilder, men kräver ökad fokus – att orka göra rätt saker i 90 minuter.

Foto: Lars Lee Pettersson - Aztrid Creation

Hur ser förberedelserna ut inför seriepremiären?

-Vår försäsong resultatmässigt har varit ok, inte mer, vi har utmaningar med just detta kring fokus. Tycker vår totala standard har ökat otroligt mycket: förberedelser, karaktär, viljan, drivet – imponerande standardökning – däremot fokus har varit en utmaning under matcher då vi ofta har betydligt mer boll än motståndarna och vi kanske slappnar av. Skulle säga att vi nått 50% av vår kapacitet under matcherna på försäsongen och detta innebär att vi har mycket mer att bevisa för oss själva.

Målsättningen för säsongen?

-Prio ett måste vara att utveckla spelare till vårt representationslag i division 2: målsättningen måste självklart vara att få fler spelare från Luleå att representera IFK Luleå. Vi vill ta ytterligare kliv i vårt spel, bättre speluppbyggnad, snabbare kontakt med varandra när vi har boll, ännu aggressivare försvarsspel, och ett mycket bättre anfallsspel. Potentialen finns där, men vi måste fortsätta att prata om vår standard, kravställning och förmågan att fokusera på rätt saker.

Tack Per och lycka till! Vi ser fram emot seriepremiären den 11/4 mot Lira BK!

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email