Historia

IFK Luleå – 120 år av fotboll

Den 26 september år 1900 grundades IFK Luleå, residensstadens äldsta fotbollsklubb. Fotbollen kom till oss 1904 med järnvägstjänstemannen Vilhelm Rosén, som tog med sig den nya sporten norrut och inspirerade det nygrundade IFK Luleås ungdomar. Vår förening har alltid representerat hela Luleå och Norrbotten med stolthet. Från ungdomslag till herr- och damlag, supportrar till sponsorer, lägre divisioner till klubbens ännu enda säsong i Allsvenskan, 1971. 

Fotboll är så mycket mer än bara fotboll, och IFK Luleå är så mycket mer än bara ett fotbollslag. Idrottsföreningen Kamraterna bildades år 1895 via ett nationellt upprop av studenter som ville bygga en idrottsgemenskap över hela landet, och Luleå var en av de första åtta orterna som svarade.  Idag har antalet IFK-föreningar vuxit till 168 stycken. 

Oavsett vad och oavsett när har den blåvita skölden alltid varit emblemet som satt prägel på våra dressar. Vid säsongens första mål, frostbitna träningar, i upp- och nedflyttning. Det är skölden som enar vår rörelse och låter oss vara en del av historien och framtiden.  

Sex snabba om IFK Luleå

0
Allsvensk säsong, år 1971
0
År som förening
0
Säsonger i näst högsta divisionen
0
Besökare i en kvalmatch mot Elfsborg år 1960, publikrekord!
0
Spelare i föreningen (*cirka)
0
Ledare i föreningen (*cirka)
0
Medlemmar i föreningen (*cirka)
0
Lag i föreningen