Gothia Cup 2023

Förra veckan var det dags för årliga Gothia Cup i Göteborg – världens största och mest internationella ungdomsturnering. Över 1800 lag från cirka 70 nationer var anmälda till turneringen detta år.

Från IFK Luleå var det P08 och F08 som reste ned till Göteborg.

Första matcherna spelades på måndag: F08 mötte Onsala BK och förlorade med 0-1. P08 mötte amerikanska FC England och matchen slutade oavgjort (1-1).

Sedan spelade båda en match på tisdag (båda lagen vann sina matcher) och så sista gruppspelsmatchen på onsdag: killarna förlorade sin och hamnade på samma poäng som tvåan i gruppen men på grund av antal gjorda mål var det IFK:arna som fick bege sig till B-slutspelet. Tjejerna vann sin match och slutade tvåa i gruppen och var då klara för A-slutspel.

På torsdag var det dags för slutspel. Killarna hade sin match redan klockan 8 på morgonen. Tyvärr blev det förlust och turneringens tävlingsmoment var därmed över, men trots förlusten så är ju Gothia Cup så mycket mer än en tävling.

”En fantastisk rolig fotbollsvecka i Göteborg är nu över. Lagen och deltagarna från världens alla hörn gör verkligen denna turnering unik. Självklart vill man alltid prestera på fotbollsplanen, men den här veckan har vi även fokuserat på att bygga lagkänslan. Tillsammans har vi skapat ett fotbollsminne för livet. Stolt över våra IFK-killar!” – Carina Sondell, lagledare P08

Gothia Cup 2023 3

Tjejernas slutspel då? Ja, de vann sin första match i slutspelet på torsdag förmiddag och på kvällen spelade de lika i 1/16-final och straffar avgjorde sen till IFK Luleås favör och tjejerna blev klara för 1/8-final som skulle spelas mot inga mindre än IFK Göteborg.

Fredag morgon var det dags för 1/8-finalen. Tyvärr blev det nu stopp för IFK Luleå som förlorade matchen med 1-3. Men att hamna bland de 16 bästa lagen (av 112) är en stor bedrift i världens största ungdomsturnering!

Så här sa tränare Per Lindfors om matchen:
-Tyvärr tar Gothia-äventyret slut mot IFK Göteborg i åttondelsfinal. Första halvlek blir tuff för oss och 0-3 underläge i halvtid. Många trötta och slitna kroppar efter en tuff torsdag. I andra halvlek hittar tjejerna ny kraft och kommer mer in i matchen och vi gör också halvlekens enda mål. Sett till hela matchen, ett rättvist resultat, säger Per.
IFK Göteborg åkte sedan ut i kvartsfinalen mot amerikanska FC New England.