IFK Luleå - Juniorer Herr

IFK Luleå Akademi – P16/17 och division 3

Inför säsongen 2022 var tanken spel i division 4 och då med ett rekordungt lag (15-17 år) med förhoppningen om att vi iallafall skulle kunna hålla oss kvar i division 4 med målsättningen att vinna säsongen 2023. När sedan från kom i slutet på februari om att få spela division 3 med detta rekordunga lag så fanns många tankar. Vi ska vara medvetna att samtliga spelare endast spelat ungdomsmatcher i sin fotbollskarriär.

Säsongen i division 3 inleddes med många tunga förluster där vi förlorade sex av de inledande sju matcherna även om vi spelmässigt var med i de flesta matcherna. Det var ovant för många av spelarna att förlora vilket dessutom innebar mentala utmaningar. Ledare och spelare analyserade tillsammans på ett bra sätt vad vi behövde förändra och sedan har det börjat rulla in segrar och framförallt många bra prestationer på fotbollsplanen.

I takt med att resultatet börjat komma har även modet vuxit i vår speluppbyggnad, skulle nog uppskatta att vi i samtliga matcher i serien haft fler passningar än våra motståndare. I takt med ökad bolltrygghet har självklart antalet målchanser blivit fler och fler match för match.

Roligt i denna process är att både vi ledare och spelare tillsammans haft en bra utveckling. Värt att nämna är också att vi i division 3 har haft hela 24 spelare som deltagit i åldern 15-17 år.

Säsongen i nationella serierna har också varit väldigt bra, två andraplatser och ett slutspel i P16 nationella mot lag som AIK, IF Brommapojkarna, GIF Sundsvall och Östersunds FK. Att få vinna mot SM-favoriten IF Brommapojkarna på ett i princip fullsatt Nyabvallen är såklart en av årets höjdpunkter och rysningar kommer varje gång vi tänker på matchen och inramningen. Vi har även tackat av spelare som Måns Petersson (AIK) och Isak Drugge (GIF Sundsvall) som flyttat för nya äventyr i sin fotbollskarriär. Roligt att vår förening visar att vi kan skapa förutsättningar att utbilda fotbollsspelare. Vi har även under året haft Melvin Nilsson och August Molnberg på riksläger. Det är viktigt att vi alla tar ansvar och tillsammans bygger ett starkt IFK Luleå där vi har möjlighet att utbilda många egna spelare till våra seniorlag.

Nu när säsongen är över kan vi konstatera att vårt akademiföreningslag har gjort en fantastisk debutsäsong i division 3. Efter några tunga ”se-och-lära-sig” matcher i början av serien så blev man ”höstens lag” och slutade trea i serien. Imponerande.

Författare: Per Nyström Jensen, tränare

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email