Foto: Roland Aspviken

IFK Luleå fortsätter stabilisera föreningen med stärkt ekonomi

IFK Luleå genomförde föreningens 121:a Årsmöte onsdag den 2 mars 2022.

Vid årsmötet informerades medlemmarna om att IFK Luleå fortsätter att må bra både ekonomiskt och sportsligt samt växa som förening.

IFK Luleås styrelse har under år 2021 bestått av Jörgen Eriksson, ordförande, Mats Olausson, vice ordförande, Monika Visser, Johanna Augustsson, Göran Widén, Hans Boman, Lars-Åke Engström och Christer Andersson samt adjungerad klubbchef Andreas Eriksson liksom adjungerad Ingemar Ek (marknad).

Inför Årsmötet så informerade Mats Olausson och Göran Widén att dom vill ta en paus från styrelsearbetet inför kommande år. Dessutom slutar Monika Visser som styrelseledamot men kliver in som anställd föreningsutvecklare inom IFK Luleå fr o m 1 april.

Valberedningen har som vanligt gjort ett fullgott arbete och presenterade tre st. mycket kompetenta personer som kliver in i styrelsen: Johanna Öhman, Viktor Johansson och Alexandra Lind. Alla tre hälsades välkommen av medlemmarna.

Ekonomiskt plusresultat 2021

IFK Luleå konstaterar att vi lever i en besvärlig tid där Coronapandemin håller oss i ett fast grepp. Den har påverkat oss alla i vardagen, arbetsliv och sociala sammanhang. Det har varit ett märkligt idrottsår där publiken verkligen varit saknad. Det har därför varit ett extremt tufft år, där IFK Luleå har haft ökade kostnader – men har tappat intäkter. Egentligen en omöjlig kombination. Men med hjälp av många ideella krafter, som överträffat sig själva på ett osjälviskt sätt, har IFK Luleå som förening klarat pandemin på ett bra sätt.

IFK Luleå har gjort en ordentlig omställning av verksamheten. När det gäller kostnadssidan har föreningen dragit i handbromsen och samtidigt försökt att vara både kreativ genom att identifiera nya intäkter och fortsätta arbeta med traditionella intäktsströmmar (lotterier m m). Där har våra fotbollsspelare och dess familjer bidragit på ett fantastiskt vis i att hjälpa till med intäkterna. Speciellt när IFK Luleås starkaste möjliggörare för intäkter – publiken – har nekats tillträde till våra matcher. På kostnadssidan, har också vår herrtrupp ställt upp på föreningen på ett imponerande sätt genom att avstå två månadslöner, samtidigt som föreningen tyvärr har drabbats extra hårt av ökade flyg- och resekostnader pga pandemin.

IFK Luleå ser fram emot säsongen 2022 som förhoppningsvis genom tillgång till vaccin och utplanande Covid 19-kurvor ska ge oss möjlighet att hälsa publiken välkommen tillbaka. Idrotten är ju till för publiken. IFK Luleå vill spela inför publik – oavsett om man är en fotbollstjej i 10-års åldern eller en A-lagsspelare på herrsidan.

– Det är därför enormt glädjande att vi kan redovisa ett ekonomiskt plusresultat även för året 2021. Plusresultatet uppgår till drygt 120 000 kr, vilket innebär att det positiva egna kapitalet uppgår till ca 750 000 kr säger ordförande Jörgen Eriksson.

– Det ger oss en stabilitet när vi ska prata med sponsorer och en stabilitet att vi full med kraft driver får fotbollsförening framåt, fortsätter ordförande Jörgen Eriksson.

– Vi är enormt tacksamma för stödet från våra sponsorer, Luleå kommun, nationellt och kommunalt coronastöd samt våra spelare som jobbat hårt med kostnadsinbesparingar. Dessa har starkt bidragit till plusresultatet, avslutar Eriksson.

Sportsligt – det som varit och det som kommer:

Styrelsen fattade under året beslut om att starta upp ett damlag säsongen 2022. Det känns helt rätt och efterlängtat. Stommen i laget blir föreningens flickor 17 år som provat på att möta det bästa motståndet ur ett Norrlandsperspektiv, och klarat sig väldigt väldigt bra.

Vi har drygt 600 fotbollsungdomar igång i flick- och pojklag i åldrarna 6 – 16 år. Tack till alla våra ungdomsledare. Vi har en akademiverksamhet för de som vill lite mer med sin fotboll (17 – 19 år) och som tagit fart tack vare en bättre organisation och duktiga ledare. Tyvärr lyckades inte herrlaget att klara sig kvar i Ettan. Det kändes väldigt onödigt med tanke på kvalitén på spelartruppen. Vårt herrlag har högre ambitioner än att spela i division 2. Den långsiktiga ambitionen är fortfarande att i framtiden kriga om en plats i Superettan.

Det är med både stolthet och framtidstro som styrelsen beslutat att anställa en ytterligare resurs på föreningskansliet. Monika Visser påbörjar sin anställning i början av april. Monika kommer att spela en mycket viktig roll när föreningen ska fortsätta utveckla sin ungdomsfotboll. Hela Kronan-området är ett framtida rekryteringsområde för IFK Luleå.

Luleå kommun fattade äntligen beslutet att starta ombyggnationen av Lulebo Ungdomsarena, Örnäsets IP. Där blir det en ny konstgräsplan, inkluderande elbelysning och omklädningsrum inklusive serviceutrymmen.

Mottot för IFK Luleå ska alltid vara ”lite bättre än igår”.   Jörgen Eriksson, ordförande

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email