malmoff

IFK Luleå gör en kanonmatch mot Malmö FF trots förlust

Så var det dags för den andra tävlingsmatchen för säsongen 2023. Denna gång mot Sveriges framgångsrikaste herrklubb, nämligen Malmö FF i Svenska Cupens gruppspel omgång 2.
IFK Luleå förlorade mot Malmö FF med 0 – 1 (0 – 0), efter en mycket väl genomförd match.

IFK Luleå startade matchen med följande lag:
Rasmus Aspholm
Henrik Drugge – Martin Oskarsson – William Olausson – Rasmus Lindroth – Jakob Johansson Inga
Teddy Johnson – Josh Richards – Jordy Vleugels – Luis Correia
Kenedy Santos

Det ska sägas på en gång – IFK Luleå gör en kanonmatch mot den största favoriten i Allsvenskan denna säsong. En riktigt stark kollektiv insats som kryddas med ett fulländat försvarsspel.

IFK Luleå överraskade och spelade för första gången på mycket länge med en fem-backslinje. Det innebar att IFK oftast hade tre mittbackar som spelade försvarsspel i och runt eget straffområde. Bredvid sig hade dessa mittbackar två klockrena ytterbackar i form av Henrik Drugge och Jakob Johansson Inga. Mittfältet fick slita enormt matchen igenom med långa löpningar i försvarsspelet, men försökte ändå hålla i bollen för att skapa någorlunda lugn i ett eget spel.

Längst fram sprang Kenedy Santos ivrigt på alla möjligheter som uppstod.

Allsvenska Malmö FF hade så klart ett ordentligt spelövertag matchen igenom, dock utan att skapa alltför vassa målchanser. Runt omkring matchminut 30 så hade Malmö ett par möjliga mållägen skapade via inspel snett-inåt-bakåt alternativt många hörnor. IFK Luleås försvar redde dock upp dessa chanser och Rasmus Aspholm fick också möjligheten att visa att han är en högkvalitativ målvakt. I matchminut 35 hände en omdiskuterad situation där William Olausson fällde Malmös Sören Rieks som tvingades lämna planen med skada. Det hettade till mellan lagen men lugnade ner sig efter två varningar för hemmalaget och en för bortalaget. Resten av halvleken spelades av utan några fler incidenter.

Malmö försökte öka trycket i andra halvlek utan att hitta nycklarna för att låsa upp IFK Luleås kompakta försvarsspel. Visst skapades en del chanser, men det var först när Malmö FF bytte in Anders Christiansen som målchanserna spetsades till.

Till slut så kom målet som avgjorde matchen. I minut 82 kunde en mycket skicklig Sebastian Nanasi behärskat placera in Malmös ledningsmål efter ett inspel-snett-inåt-bakåt. Resultatet stod sig rättvist matchen ut. Malmö fick en spelare utvisad i minut 86 utan att IFK kunde skapa något större tryck i slutminuterna, det var alldeles för många som hade trötta ben.

IFK Luleå bytte in Aaron Grape, Hugo Bergman och Elton Bandh i andra halvlek.

Både publiken och båda lagens tränare hyllade IFK Luleå efter matchen och det finns framtidstro och kunnande i denna IFK-årgång.

Nu återstår en Svenska Cupen-match mot Skövde AIK på söndag kl. 13.
Skövde AIK spelar i Superettan.

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email