I L

IFK Luleå och Luleå SK i unikt samarbete

Efter en längre tids diskussioner är det nu med stor stolthet som de båda styrelserna i IFK Luleå och Luleå SK kan presentera en unik och målmedveten satsning på dam- och flickfotboll i Luleå. Genom ett ambitiöst och nära samarbete på flicksidan är ambitionen att både fostra framtidens elitspelare tillsammans men också säkerställa bredd och mångfald som på sikt ska innebära starka damlag i båda föreningarna.

Bakgrund

IFK Luleå och Luleå SK har tillsammans nästan 400 aktiva fotbollsspelande flickor i åldrarna 6 till 17 år. Föreningarna delar en gemensam värdegrund där fotbollslag ska byggas på egen talangutveckling utan att behöva värva spelare och att ungdomsidrott är en central del i föreningens verksamhet. IFK Luleå har en uttalad ambition att så snart som möjligt starta ett eget damlag och Luleå SK har ett seniorlag i landets tredje högsta serie (Division 1 Norrland) samt ett andralag i Division 3 kommande år.

Om samarbetet

Under 2021 kommer föreningarna att inleda ett samarbete genom att etablera ett gemensamt juniorlag med fokus på både talangutveckling och bredd. Laget kommer att anmälas i den prestigefyllda nationella serien SM F17 2021 men även delta som ett gemensamt lag i division 3. Spelare från juniorlaget kommer ges möjlighet att miljöträna regelbundet med LSK Dam oavsett föreningstillhörighet.

Det operativa arbetet i samarbetet kommer att ledas av Johanna Augustsson från IFK Luleå och Johan Erixon från Luleå SK som kommer ta ett delat ansvar för att koordinera föreningarna lag och spelarnas behov.

Röster från föreningarna

– Detta samarbete är för oss i IFK Luleå ett viktigt steg i vår ambition att bygga upp vår flick- och damsatsning. Tillsammans med Luleå SK säkerställer vi att våra unga flickor inte behöver byta förening för att få utveckling och vi kan tillsammans fortsätta planera för nästa steg som blir ett damlag i IFK Luleå. Vi är ju en förening med uttalat fokus på talangutveckling och det känns otroligt bra att kunna bidra med denna kompetens och erfarenhet i detta samarbete, säger Jörgen Eriksson, ordförande IFK Luleå.

– Vi är otroligt glada över de fina diskussioner som vi och IFK Luleå haft kring denna känsliga fråga. Nu har vi hittat en modell där två fantastiska ungdomsverksamheter kan stråla samman och ge starka möjligheter till elitsatsning men även säkerställa en bredd som kommer gynna hela Luleåfotbollen på sikt. Det är vår absoluta tro att denna satsning på sikt kommer kunna innebära att vi har minst ett seniorlag inom damfotbollen på betydligt högre nivå än vi har idag, säger Bengt Augustsson, ordförande Luleå SK.

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email