IMG_6616

IFK Luleås damlag dominerade säsongen 2022

Efter tio raka segrar hade IFK Luleås damlag säkrat seriesegern. Dessutom vann man Lilla Coop Norrbotten Cup under den första säsongen – med en medelålder på 16,9 år. ”Vi har mött både äldre, större och mer rutinerade spelare”, säger tränare Johanna Augustsson.

För första gången på 30 år har IFK Luleå ett damlag under säsongen 2022, och gick in i division fyra. Laget består framför allt av spelare födda 2005 och 2006, och leds av Johanna Augustsson och Håkan Wiklund.

– Om man ser rent fotbollsmässigt har vi varit ganska överlägsna i alla matcher, men det som har varit en utmaning är att tjejerna är väldigt unga. Vi har haft en medelålder på 16,9. Vi har mött både äldre, större och mer rutinerade spelare, säger Johanna.

Efter matchen mot Notviken den 7/9-22 var tionde omgången spelad. Laget hade då säkrat uppflyttning till division 3 och 10 raka segrar.

– Vi var inte speciellt bra den matchen och de såg hur guldhattarna kom in i lådor innan matchen. Då var det ändå starkt att vinna med 3-1, men spelet stämde inte riktigt. Förr eller senare kommer det en sämre match, säger Johanna Augustsson och fortsätter:

– Men vi är klart värdiga vinnare av serien.

Efter tio spelade matcher hade laget gjort 73 mål – och släppt in 5.

Detta med ett lag som framförallt bestått av spelare födda mellan 2005 och 2008.

– Vi har Lisa (Eliasson) som är 24 år. Sen Jennifer (Lindgren) som blev gravid och gjorde någon enstaka division match innan. Vi skulle kanske behöva några fler till nästa år, några mer rutinerade. Det är viktigt, säger tränaren.

– Till nästan varje match har vi lånat in spelare från flickor 07 och även flickor 08. Vi har använt 13-åringar.

Under säsongen har laget dessutom vunnit Lilla Coop Norrbotten Cup, efter klara segrar i både ssemifinal och final mot division 2-motstånd. IFK vann mot Kiruna i finalen med 5-0.

– Vi spelade gruppspelet i vintras och mötte lag från division 2 och division 3. Där vann vi med stora siffror. Det var innan vår serie började och vi kände att vi låg ganska bra till, när ett nybildat division 4-lag vinner med 8-1 mot ett division 2-lag.

I kombination med spel i division 4 har laget också spelat i SM-serien för flickor 17, i ett samarbete med Notvikens IK DFF.

– Kombinationen har varit bra. I division 4 måste vi låta bollen gå för att inte hamna i onödiga närkamper. Vi vill gärna få motståndarna trötta väldigt snabbt. Det spelet är en ren förutsättning för att lyckas i flickor 17 SM. Har du inget bolltempo, har du ingen chans. Laget är för bra.

Bland annat har IFK Luleå vunnit två av tre matcher mot Umeå IK.

– Det är en riktig elitförening och det är riktigt tufft. Tempot är betydligt högre, det är fin fotboll i den serien. Samarbetet med Notviken har varit jättebra.

Nästa säsong väntar spel i division 3 för det unga laget.

– Vi siktar på att vara med i toppen av division 3.

Men det är också en utmaning att klara av att ta nästa steg.

– Vi har haft för liten träningstrupp. Vi har varit absolut för få totalt sett. Jag vill ha en träningstrupp som är på i alla fall 20 spelare till nästa år.

Dessutom siktar laget på att spela SM-serien även nästa år.

– Sen får vi se om det blir i ett samarbete. Jag är inte helt emot det. Det krävs hanska mycket att ha två 11-mannaserier som ska bemannas varje vecka. Det krävs en stor trupp.

– Vi har 07:or och 08:or som kommer underifrån också. Vi får se vad det blir.

Författare: Victor Tjärnberg

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email