20200514_060905

Kalén: ”De har egenskaper som vi eftersökt”

Sportchef Daniel Kalén ger sin syn på herrlagets lagbygge inför återkomsten i Ettan och berättar hur upplägget ser ut mot en tilltänkt premiär helgen 13–14 juni.

Totalt har sju spelare värvats sedan seriesegern i division 2 Norrland i höstas. Varav de två senaste tillskotten – anfallaren Donovan Ewolo och mittbacken Pascal Eboussi – väntar på att ansluta till övriga spelartruppen.

– Bägge två är i Kamerun och väntar på att gränserna ska öppnas upp. Så att de kan komma hit och förstärka laget. Vi följer det dagligen vad som händer på den fronten. Allting här med pappersarbetet är klart. När gränserna öppnas upp så är de spelklara för oss. De håller igång med sina moderklubbar i Kamerun. Förhoppningsvis gör det att de en ganska kort startsträcka att komma in i laget, säger Daniel Kalén.

Vad tror du att de kan tillföra till IFK Luleå?

– Ewolo har de egenskaper som vi eftersökt hela tiden. En lite större spelare som kan hantera att spela felvänd och kan suga fast lite bollar. Ändå relativt rörlig och har lite fart i djupled. Han har tidigare spelat ytterforward också, så användbar på flera positioner. Förhoppningsvis tillför han lite mål framåt också. Eboussi är en tuff och fysiskt spelande mittback. Över 1.90 och kommer kunna hjälpa oss i luftrummet. Alla behöver vara på tårna för att vara med och spela i IFK Luleå 2020.

Kalén beskriver att han är nöjd så som truppen ser ut inför seriestarten.

– Vi utgick från stommen som var med och spelade upp laget, med många Luleåspelare och norrbottniska spelare. Men pekade tidigt och tydligt ut vissa positioner var vi ville förstärka, få in lite mer spets och det tycker jag att vi har fått. Vi har en intressant mix av spelare i gruppen.

Nu jobbar laget mot en seriepremiär i Ettan andra helgen i juni. Vilket motstånd som väntar då, är ännu inte klart utan ett nytt och uppdaterat spelschema väntas publiceras inom kort.

– 13–14 juni är det vi jobbar mot nu och siktar in oss på. Vi är givetvis medvetna om att det kan svänga. Nu jobbar vi i princip vecka för vecka med planeringen. Vi hoppas att det kan tas hänsyn till våra resor när de lägger om spelschemat. Likaså om det blir massa vardagsmatcher.

Just nu är träningsmatcher för seniorer inte tillåtna med rådande världsläge. Men skulle restriktionerna lättas, har Kalén klart för sig hur perioden fram mot premiären kommer att se ut.

– Vi har spikade träningsmatcher ända fram till en tilltänkt premiär, helgen 13 juni. En på lördag mot Umeå FC, en match som vi håller öppen så länge som det är möjligt. Skulle det komma ett positivt besked i slutet av veckan så är vi beredda att sticka iväg och spela den matchen.

– Blir den inställd så har vi nästa match, under nästa helg mot Bodens BK. Därefter Team TG den 30 maj och sedan ett genrep mot Skellefteå FF 7 juni.

Simon Tjärnberg

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email