Va_PZ1zg

Klar seger och kontraktet säkrat – med en match kvar: ”Grymt nöjd och stolt”

4–1 på bortaplan mot IFK Berga gör att kontraktet är säkrat för spel i Ettan även 2021. Efter att hemmalaget fått en man utvisad i första halvlek kunde IFK Luleå ta en komfortabel seger. ”Grymt nöjd och stolt med de förutsättningar som vi har haft”, säger Tomas Eriksson.

131 mil senare och den längsta bortaresan i svensk herrfotboll, var IFK Luleå i Kalmar för att gästa IFK Berga. Ett redan nedflyttningsklart hemmalag som närmast kom från en 10–2 smäll i Haninge.

Kanske var det den resan som gjorde sig påmind när hemmalaget inledde bäst och skapade chanser från start. Trots en nick från nära håll och ett avslut strax utanför stolpen, höll IFK Luleå 0–0 inledningsvis.

I mitten av första halvlek åkte Yassine Assam på en misstänkt stämpling i offensivt straffområde. Men istället för en chans att ta ledningen från elva meter valde domaren att varna Assam för filmning.

Strax därefter tacklades Arish Nouri på ett brutalt sätt av Danny Barrow. Vid sidlinjen fick mittfältaren en tackling, efter att Barrow missat bollen och fick syna det röda kortet.

– Vi börjar lite avvaktande och är lite sega. Men höjer oss sedan litegrann, säger Tomas Eriksson.

Just efter utvisningen skapade Patrick Kpozo IFK Luleås första målchans. Efter ett inspel från Oskarsson fick Kpozo avsluta med högern och Erik Lindblom i hemmamålet svarade för en fin fotparad.

Men ledningsmålet skulle komma. Alex Brilhante och Yassine Assam kombinerade sig fram fint och tillslut nådde bollen till Arish Nouri som tämligen enkelt kunde rulla in 1–0.

Hemmalagets kvittering kom dock snabbt. Bara två minuter senare lobbade Marcus Mårtensson bollen över Tomas Adell och 1–1 på tavlan. Ett resultat som skulle stå sig in i halvtid.

– Jag hade en bra känsla och vi hade ett bra surr i paus. Det kändes verkligen som att vi skulle gå ut och ta hem det här. De hade en man utvisad och tiden talade för oss.

Och andra halvan hann knappt börja innan William Olausson åter satt IFK Luleå i förarsätet. På en hörna kunde lagkaptenen nicka in ledningsmålet.

Efter Olaussons fullträff fortsatte IFK Luleå att ha ett stort bollinnehav, men utan att skapa några riktigt heta målchanser. Men när Islam Burman frispelades av Fredrik Lundgren, rundade han målvakten och kunde rulla in sitt första mål för säsongen.

Det definitiva avgörandet och matchens sista mål kom genom Yassine Assam. Framspelad av Arish Nouri, som stod för ett mål och två assist i segern, kunde anfallaren kallt rulla in 4–1.

– Det var ingen högkvalitativ division 1-match. Så klart mycket på spel för oss. Det gjorde allt lite spänt och nervöst, vilket är förståeligt. Insatsen är inte kanonbra, men i det här läget när vi behöver tre poäng så är en seger det enda jag är intresserad av. Det löser vi med marginal. Man kan till och med slappna av lite på bänken och det är man inte bortskämd med i år.

Segern betyder att kontraktet är säkrat och spel i Ettan väntar även 2021!

– Med den inledningen vi fick, fem förluster, inga träningsmatcher och nyförvärv som inte dök upp. Väger man in alla de faktorerna så tycker jag att vi har gjort en riktigt bra säsong. Att vi grejar det med en omgång kvar är jag grymt nöjd och stolt över. Vi har klarat den målsättning som vi hade.

Inför sista omgången innehar IFK Luleå niondeplatsen med en poäng bakom åttan Frej. Det innebär att herrlaget har chansen på övre halvan inför säsongsavslutningen på hemmaplan mot Sylvia.

– Vi kollade precis tabellen och noterade det. Så klart siktar vi på det. Förhoppningsvis kan vi avsluta snyggt med en trepoängare och sedan är det bara hoppas på det räcker för åttondeplatsen. Självklart är det vad vi går för nu, avslutar Eriksson.

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email