6CB18E5F-AC5E-4BD7-9AE9-75B0A119EADE

När det senast begav sig mellan IFK Luleå och Skövde AIK

Senaste och enda gången IFK Luleå mött söndagens cupmotståndare Skövde AIK var i kvalet till Allsvenskan 1970. Den matchen slutade 1-1.

Två som var med då från Skövde var målvakten Janne Åberg och supportern Kurt Lindgren. Vad minns de och vad tror de om cupmötet?

Janne Åberg berättar att folk i Skövde var som galna inför matchen och det vanligaste spelarna fick höra av folk som kom fram var ”det här tar ni”. Någon underskattning av motståndet var det dock inte tal om.  Man kände dock inte till så mycket om motståndet  men någon scouting skedde inte vilket Åberg menar kanske borde ha gjorts med facit i hand. För Skövde innebar matchen mot IFK Luleå publikrekord.

– Det var magiskt att springa in på vår arena inför över 13 000, säger Janne. Det satt folk överallt. På löparbanor och bakom målen. Fantastiskt. Köerna ringlade utanför och vi öppnade en extra port för insläpp där man körde utan koll och entrépengen samlades in i en plastkasse.

Precis som i kvalet 1970 har Janne Åberg dålig koll på IFK Luleås lag inför cupmötet men tillägger att resultaten mot Degerfors och Malmö imponerar och tror det säkert blir en tuff match.

När det senast begav sig mellan IFK Luleå och Skövde AIK 1
Bild från boken Strömbergs Årets fotboll 1971.

Inför matchen 1970 cyklade den då 13-årige Skövde-supportern Kurt Lindgren till Södermalms Idrottsplats. Han var på plats i god tid före avspark.

-Jag kommer ihåg att det pratades om lite av en drömlottning att få möta IFK Luleå hemma i första matchen då de på papper skulle vara det svagaste laget, berättar Kurt.  På förhand hade jag inte någon större koll på spelartruppen, men kommer så här i efterhand fortfarande ihåg att det var Kent Sundén som var spelaren som släckte vår dröm!

Om publiken och publikrekordet:
– Det kändes fullständigt overkligt. Idag får vi vara väldigt nöjda när vi når 1300! Kommer även ihåg hur det var trafikkaos över hela centrala Skövde när tusentals personer letade parkeringsplats, själv tog jag cykeln, minns Kurt.  Jag kommer ihåg att jag cyklade dit tidigt på matchdagen för att njuta så mycket som möjligt av upplevelsen. Framför huvudläktaren och runt hela löparbanorna hade klubben ställt upp bänkar. På kortsidorna hade nya extraläktare byggts för matchen. Så någonstans snett nedanför huvudläktaren stod jag på tå och våndades i 90 minuter.

-Efter bara 6-7 minuter kom 1-0-målet, fortsätter Kurt. Det var en obeskrivbar känsla av glädje och måljublet på IP var otroligt mäktigt. Där och då kändes det som att det bara var början och att mer mål skulle följa. När väl Kent Sundéns skott plågsamt och retligt smet förbi Janne Åbergs fingertoppar sjönk jag ihop på bänken. Det kändes så otroligt tomt!

På söndagens cupmatch kommer Kurt Lindgren vara på plats:
-Ja, mycket har hänt sen 1970, säger Kurt. På söndag lär det inte vara några 13000 på plats och inte 1300 heller för den delen. Men jag kommer självklart vara på plats. Har jag inte missat en tävlingsmatch på två år så ska det inte bli nu heller!

Vad har IFK Luleå för möjligheter att rubba er på söndag?

– IFK Luleå har uppenbarligen gjort två starka matcher i Svenska Cupen och även om vi är favoriter så gäller det att vi går ut och gör jobbet till 100% ,annars finns det absolut en risk att vi inte bara tappar poäng men även förlorar! avslutar Kurt

Av: Roland Aspviken

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email