Tränare

Nya tränarduon på plats: ”Det är en process”

Daniel Engberg och Andreas Johansson har lett sin första träning som huvudtränare för IFK Luleås herrlag. Under måndagskvällen återsamlades laget för att påbörja säsongen 2021. ”Spelarna kommer ha bra förutsättningar”, säger Daniel Engberg.

36 poäng och tionde plats i Ettan norra innebar spel i landets tredje högsta serie även 2021. Sedan dess har dock en del hänt.

Både fjolårets tränare Tomas Eriksson och sportchef Daniel Kalén har lämnat sina poster inför den stundande säsongen. Istället blir det ett delat ledarskap i herrlaget mellan Andreas Johansson och Daniel Engberg.

– Det känns jättekul. När det blev klart så ville man ju bara att det skulle dra igång. Jag vill hit och lära känna killarna. Det är en process och kommer att ta lite tid. Det känns väldigt roligt och som att vi har ett bra team runt. Jag tror att spelarna kommer ha bra förutsättningar. Det finns mycket kunskap, säger Daniel Engberg.

– Ante är en oerhört kompetent fotbollstränare. Det finns mycket kunskap att suga åt sig därifrån. Att jag har ganska kort erfarenhet som seniortränare är ju ingen hemlighet.

Engberg kommer närmast från Notviken, ett lag som vi stötte på i DM-semifinalen förra året. Efter två och ett halvt år som huvudansvarig i Notas väntar nu nästa uppgift. Att tillsammans med Andreas Johansson och övriga ledarstaben lyfta IFK Luleå.

– Det finns mycket kvalitet i truppen. I spelsätt är det inte supermycket som ska ändras. Många av spelarna känner redan till hur vi vill spela fotboll. Det kommer ta sig ganska snabbt.

Hur tror du att steget blir?

– Så klart har tankarna gått om det går för snabbt. De har varit där. Men när jag pratat med styrelsen så kändes det som att de är medvetna om att jag inte varit med jättemycket. Men jag tror att det som jag saknar i erfarenhet tar jag igen i engagemang och vilja.

Känner du dig själv redo för utmaningen?

– Det gör jag. Annars hade jag inte hoppat på det här. Jag hade det bra i Notviken, men kände att jag kan fortsätta min resa här. Jag känner mig redo och det känns jävligt kul att dra igång.

Att möta och lära känna en helt ny trupp blir en ny erfarenhet, berättar Engberg.

– När jag varit i Notviken så har jag spelat med de flesta. Det har varit lite pirrigt i dag, men jag känner att jag känner att det börjar lossna.

Andreas Johansson är ett välkänt namn i fotbollskretsar i Norrbotten. Tidigare har han varit assisterande tränare i Piteå IF:s framgångsrika damlag och kommer närmast från uppdraget som huvudansvarig för vårt U19-lag.

– Vi har förberett oss för det här länge och velat köra igång. Planering i all ära, men det är ute på planen man vill vara så det känns grymt bra. Nu har vi haft lite introduktion på våra idéer hur vi vill spela och hur vårt arbetssätt kommer vara. Det kommer inte vara någon skillnad under hela säsongen. Vi vill jobba på vårt sätt att spela, så vi blir trygga i det, säger Johansson och fortsätter:

– Det är inga stora skillnader mot förra året. Det är några förändringar som man kommer se från förra året, vissa grejer är likadana som tidigare och andra är nya.

Vad har du för bild av Daniel Engberg som tränare?

– Jag känner ”Danne” sedan tidigare och vet att han är en duktig tränare. Det har funkat hur bra som helst. Vi har väldigt lika syn på hur vi vill spela och vilket arbetssätt som vi vill ha.

Kändes det som rätt läge nu att ta steget upp i herrlaget från juniorverksamheten?

– Absolut. Jag har varit iväg i Piteå i sex år och jobbat på elitnivå tidigare. I år var det väldigt lockande och det kändes som ett bra upplägg som jag fick presenterat av styrelsen.

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email