ifk-logo-transparent3

Tränar- och spelartankar inför söndagens premiär

I kväll inleder vi äntligen återkomsten i Ettan. Norrköpingslaget IF Sylvia väntar borta på Östgötaporten. Tränare Tomas Eriksson och mittback Fredrik Lundgren delger sina tankar inför premiären.

Fredrik Lundgren säger att han sett fram mot premiären, ända sedan den sköts upp i början av april.

— Verkligen. Fan, det känns klyschigt. Men det är alltid roligt när det drar igång. Nu har man väntat ruggigt länge, även om det var ovisst fram till för två veckor sedan. Sen blev det lite pang på, säger Fredrik.

Hur har ni kunnat hålla uppe tempot? Ni har inte spelat matcher sen i mars.

— Stämningen är ruggigt bra. Sen är det jättesvårt att veta hur laget ligger till. Man märker på tempot och aggressiviteten på träningarna att det börjar närma sig seriestart. Jag tycker ändå att det har varit förhållandevis bra även när det inte har varit några träningsmatcher.

Du har spelat i division ett tidigare. Hur tycker du att den här truppen står sig mot tidigare lag du spelat i?

— Man får ett litet kvitto på försäsongen när man kommer igång med matcherna. Nu hann vi inte komma igång på riktigt och spela in lag. Truppen känns bra och träningarna känns bra. Jag tror att det blir bra.

Hur känns det för egen del? Du har varit lite skadad ett tag.

— Uppåtgående. Förhoppningsvis har jag några procent till men det känns bra nu. Inte riktigt den rytm jag hade velat ha på en försäsong. Å andra sidan har ingen haft det. Det känns bra, jag är redo för spel.

Det kommer bli ett tajt matchande. Hur känner du inför det? Har ni en tillräckligt bred trupp för att klara av det?

— Svårt att säga om något lag i vår serie är förberedda på att spela så här tajt, med nio matcher på drygt en månad. Förhoppningsvis kan vi ha en skadefri trupp hela året. Då går det nog att lösa.

Tomas Eriksson berättar att truppläget ser bra ut inför serieinledningen.

— Det börjar se rätt bra ut. ”Sebbe” och Viktor är det lite små skavanker på. Vi hoppas ha igång dem fullt ut inom kort. Sen har vi ju Adell och Axel Olsson borta också. I övrigt är alla spelklara.

Trots allt blir det en speciell seriestart.

— Det här har man gått och väntat på ett tag. Det är en skön känsla. Det var någon som sa det. Det är en konstig känsla, inte riktigt premiärnerver även om det ska gå igång. Det ska bli ruggigt kul, säger Tomas.

Vi inleder mot Sylvia. Vad är det för lag?

— De jobbar efter samma modell som de gjorde i fjol. Får de igång sitt spel, så är det ett skickligt bollspelande lag. Vi kommer få fullt upp.

Tre månader sen vi spelade träningsmatch. Hur är formen?

— Det är svårbedömt. Helt klart. Att spela internmatcher är något helt annat än att spela i Ettan. Det är svårt för oss tränare att göra en rättvis bedömning och kunna ta ut laget. Det är tufft, men samma för alla. Det är bara hoppas att alla har en förståelse för det också.

Hur har ni försökt jobba för att skapa matchliknande situationer, under tiden vi inte har kunnat spela matcher?

— Vi har spelat tre-fyra internmatcher. På sista tiden spelat ganska mycket stort på träningarna för att hamna i de situationerna som man gör på match. Men det är svårt, match är match.

Det blir tajt matchande. Hur förberedda är ni för det?

— Det är samma för alla. Det är otroligt svårt att hitta matchsituationer. Det uttaget man gör på en match är svårt att få till på träning. Vi kommer behöva hela truppen. Vi kommer inte kunna spela med samma elva spelare. Det kommer inte gå. Det gäller att alla är redo.

Hur ser du på bredden på truppen?

— Det klart. Jag ska inte ljuga, att man gärna hade haft hit de två spelarna som finns i Kamerun. De hade vi räknat med. Det är inte så mycket att göra åt. Det innebär att någon annan får chansen.

Expressen har tippat er som elva, ”starkast bland nykomlingarna”. Vad har ni för målsättning?

— Det låter ju bra. Vi har ett bra lag och många som varit med. Vi har inte satt någon målsättning. Det absolut viktigaste är att vi spelar i division ett även nästa år, inget snack om det. Vi vet att division ett-nykomlingar, speciellt från Norrlandsserien har haft det generellt ganska tufft.

Matchen mot IF Sylvia börjar klockan 19.30 på Östgötaporten. Matchen sänds på SportExpressen, nsd.se och kuriren.nu.

Dela detta inlägg:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email